3 Nisan 2014 Perşembe

CHP "Türkiye'nin Birleştirici Gücü" değildir!

CHP'nin "Türkiye'nin Birleştirici Gücü" diye bir sloganı var. 30 Mart 2014'te CHP'nin bazı illerdeki oy oranlarına bakalım (İl Genel/Belediye Meclisi):
Kütahya %5.9
Erzurum %3.3
Van %0.9
Çankırı %3.6
Şanlıurfa %1.0
Konya %6.6
Size üç harita sunacağım. İkisi CHP'nin 30 Mart 2014'ta İl Genel/Belediye Meclisi seçimlerinde aldığı oylar üzerine.


CHP'nin oyu yaklaşık 30 ilde %10'un altında kalmış.



Bu harita ise CHP'nin 30 Mart'ta, ilk iki partinin arasına giremediği, yani en iyi ihtimalle üçüncü olduğu illeri gösteriyor. Hadi Hakkari'de, Diyarbakır'da, Van'da CHP'nin oylarının %1'in bile altına düşmesini, "Kürtler CHP'ye yüz vermedi" diye açıklayalım. Konya, Kayseri'de CHP'nin %10'un altına düşmesini dindar/muhafazakar seçmenin tavrıyla açıklayalım. Kütahya'yı ne yapıcaz? Kütahya'da CHP'nin oyu %6. Düzce, Isparta, Afyon, Nevşehir, Kırşehir, Tokat gibi illerde CHP'nin 3. partiliğe düşmesini ne yapıcaz? Bu illerin çoğunda Ak Parti birinci parti, tamam, ama ikinci parti de MHP. Ve CHP ancak bunların arkasından, üçüncü parti olabiliyor.




Şimdi şu üçüncü haritaya bakın. Mersin, Tunceli ve Iğdır haricinde, 81 vilayetin 78'inde Ak Parti ya BİRİNCİ ya da İKİNCİ parti.
"Ak Parti Türkiye'nin birleştirici gücüdür" diyebilir miyiz? Tartışılır. Ancak kesin olan bir şey var ki Ak Parti, Türkiye'nin her yerinden oy alabiliyor, 7 coğrafi bölgenin 7'sinde, 81 ilin 78'inde ya birinci ya ikinci parti olabiliyor.

GÜNCELLEME: Bu blog yazısından sonra, twitter arkadaşım Esin (@esintu), CHP'nin il il aldığı İl Genel/Belediye Meclisi oylarını bir "heat map" şeklinde, koyudan açığa değişen yoğunlukta renklerle çizdirmiş. Bu harita da CHP'nin hangi illerde/bölgelerde bloklaştığını, hangi il ve bölgelerde silinme noktasına geldiğini çok güzel gösteriyor.




Seçim bitti, sonuçlar belli oldu. Şimdi özeleştiri, muhasebe, "soul-searching", çuvaldızı kendine batırma zamanı.

Hiç yorum yok: