26 Şubat 2011 Cumartesi

Nasıl profesör olunur? Veya bir akademisyenin profesör olması nasıl engellenir?

Mesut Yeğen, Türkiye'de Kürt sorunu üzerine çalışan başlıca akademisyenlerden biridir. Kürttür, cumhuriyet dönemi Kürt politikalarını eleştiren biridir. Tam da bu nedenlerle profesör yapılmadığı, ilk bölümü Radikal 2'de 13 Şubat'ta yayınlanan, ikinci bölümü ise bir hafta sonra yayınlanacağı bildirildiği halde yayınlanmayan bu nedenle ertesi gün, 21 Şubat'ta Taraf'ta yayınlanan yazısı okununca anlaşılıyor. Yeğen bu iki yazısında olabildiğince nesnel davranmış, yıllar boyu çalıştığı ODTÜ Sosyoloji bölümünde yaşadığı özel olaylara hiç girmemiş.


Yeğen'in iki kez reddedilen profesörlük başvurularında olumsuz görüş beyan eden profesörlerden biri Ayşe Ayata, hani şu Kıbrıs "Barış" Harekatını (Orwell okumamış arkadaşlar galiba!) başlatmak üzere Bülent Ecevit'in Londra'dan verdiği şifreli "Ayşe tatile çıktı" mesajında adı geçen, Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in kızı Ayşe. Diğeri de, Ayşe Ayata'nın kocası Sencer Ayata. Sencer Ayata CHP Parti Meclisi üyesi. Tıpkı Ayşe Ayata'nın kardeşi Hurşit Güneş gibi.

Bugün CHP yönetiminde olan Sencer Ayata ve Ayşe Ayata, Cumhuriyet dönemi Kürt politikalarını, tabii CHP'nin Kürt politikalarını ve Kemalizm'i akademik ölçütler içinde eleştiren Yeğen'in profesörlüğe layık olmadığını düşünüyorlar. Aslında Yeğen'in eleştirilerini hazmedemiyorlar.

12 Haziran 2011'de yapılacağı ilan edilen seçimlere şunun şurasında kaç ay kaldı, ama CHP'lilerin Yeğen örneğindeki tavırları, CHP'nin neden iktidar alternatifi olamayacağını açıkça gösteriyor.
Mesut Yeğen'in Radikal İki'de 13 Şubat'ta yayınlanan yazısı:
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalEklerDetayV3&ArticleID=1039888&Date=13.02.2011&CategoryID=42
 
Yazının Radikal İki'de 20 Şubat günü yayınlanmayan ancak ertesi gün Taraf'ta yayınlanan devamı:
http://istifhanem.com/2011/02/21/nasilprofesorolunur2-mesut/

Hiç yorum yok: