27 Ekim 2016 Perşembe

Seçim sonucuna saygı göstermek demokrasinin temelidir

ABD'de başkanlık seçimine artık sadece 2 hafta kaldı. Geçen hafta, başkan adayları Donald Trump ve Hillary Clinton üçüncü ve son kez TV'de karşı karşıya geldiler. Bu tartışma sırasında Trump, "Seçimi kaybetmeniz halinde seçim sonucunu tanıyacak mısınız?" sorusuna, seçimde hile yapıldığı iddiasıyla "Evet" cevabını vermekten kaçındı. ABD'deki pekçok gözlemci, Trump'ın seçime hiçbir delil göstermeden seçimde hile yapıldığı/yapılacağını iddia etmesini ve seçim sonucunu kabul etmeyeceğini söylemesini şiddetle eleştiriyor. Trump'ın bu davranışıyla Amerikan demokrasisini dinamitlediğini, ateşle oynadığını ve seçim sonuçlarını tanımayacağını söyleyen bir adayın seçimi kazanma şansının da olmadığını söylüyorlar.
Jacob Heilbrunn: "Seçim sonuçlarını tanımayacağını ilan ederek Trump saygınlığından geriye kalmış kırıntıları da tamamen kaybetti."
Nicole Hammer: "Seçim sonuçlarını tanıyıp tanımayacağı sorulduğunda Trump omzunu silkti. ... Bu [Seçim sonuçlarını kabullenmek] temsili demokrasimizin temelidir. Amerikalılar seçim gecesi Trump'ın bu konudaki kararını beklemek durumunda değiller; Trump o gece bizim kararımızı beklemek durumunda."
Theodore R. Johnson: "Trump akla hayale gelmeyen bir şeyi yaptı ve seçime bir şekilde hile karıştırıldığını söyledi ve dolayısıyla sonuçları tanıyıp tanımayacağından emin olmadığını söyledi. Bu, seçim hakkındaki değerlendirmeleri sadece yakın gelecekte değil, siyasi tarihte sonsuza kadar belirleyecektir."
Drew Westen: "Trump seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini söylediği için diskalifiye edilmeli. Böyle bir ifade bir demokraside zehirli bir etki yapar, hatta ihanet olduğu bile söylenebilir."
Rick Wilson: "Trump seçim sonuçlarını tanımama konusundaki sözleriyle seçim gecesinde taraftarlarını çok çirkin şeyler yapmaları konusunda yönlendirmiş oldu."
Siyasetin kuralları ABD'de de Türkiye'de de değişmiyor. Hiçbir mantıklı delil göstermeden "Seçime hile karıştırılıyor" iddiasını ortaya atanların sandıktan çıkma şansları yok.

Hiç yorum yok: