17 Temmuz 2016 Pazar

Gülen, Kuran ayetlerini yanlış anladığını itiraf etmişti

Atlantic dergisi Ağustos 2013'te Gülen'le röportaj yapmış. Röportajda Gülen'e, geçmişte vaazlarında antisemitik ifadeler kullanması soruluyor:

http://www.theatlantic.com/international/archive/2013/08/a-rare-meeting-with-reclusive-turkish-spiritual-leader-fethullah-gulen/278662/
SORU: "Some statements concerning Jews or Israel in your early sermons have been perceived as anti-Semitic. How do you respond to this?"
GÜLEN: "I sincerely admit that I might have misunderstood some verses and prophetic sayings. I realized and then stated that the critiques and condemnations that are found in the Koran or prophetic tradition are not targeted against people who belong to a religious group, but at characteristics that can be found in any person."
"Samimi olarak KABUL EDİYORUM ki bazı AYETLERİ ve hadisleri YANLIŞ ANLAMIŞ olabilirim. [Bu hatamı] FARKETTİM ve sonrasında, Kuranda ve hadiste [Yahudiler aleyhinde] yer alan eleştiriler ve kınamalar belli bir dini gruba [YAHUDİLERE] yönelik değildir, HER İNSANDA bulunabilecek kişilik özellikleri hakkındadır."
Fetullah Gülen'e tabi olan herkesin sorması gereken ilk soru şu: Eğer Gülen kendi ağzından, Kuranın bazı ayetlerini YANLIŞ ANLADIĞINI itiraf ediyorsa, DAHA BAŞKA hangi ayetlerini yanlış anlamış olabilir?
Sormaları gereken ikinci soru da şu: "Madem Kur'anda Yahudiler hakkındaki ayetler, Yahudileri değil, o kişilik özelliklerini taşıyan herkesi kastediyor olabilir, acaba Maide Suresi 77-80. ayetlerde lanetlenenler arasında BİZ de var mıyız?"
"De ki: "Ey Kitap ehli! Hakkın dışına çıkarak dininizde aşırı gitmeyin. Daha önce sapmış, bir çoklarını da saptırmış ve dümdüz yoldan da şaşmış bir milletin arzu ve keyiflerine uymayın." İsrailoğullarından inkar edenler, Davud ve Meryemoğlu İsa diliyle lanetlendi. Bu, onların isyan etmeleri ve hadlerini aşıyor olmalarından ötürüydü. İşledikleri herhangi bir kötülükten birbirlerini vazgeçirmeye çalışmazlardı. Yapmakta oldukları ne kötüydü! Onlardan birçoğunun inkar edenleri dost edindiklerini görürsün. Andolsun ki kendileri için önceden (ahirete) gönderdikleri şey; Allah'ın onlara gazap etmesi ne kötüdür! Onlar azap içinde ebedi kalıcıdırlar."

Hiç yorum yok: